LAXFILÈ UNDER SKALDJURSTÄCKE
4 pers.
Ingredienser:
600 g laxfilé, skinn- och benfri
1 msk smör
½ tsk salt
250 g räkor med skal
170 g kräftstjärtar i lag
2 dl créme fraiche
1 dl riven ost
1 msk tomatpuré
½ dl hackad dill
½ krm kajennpeppar
1. Skär ut fjärilskottletter ur fiskfilén. Skär 4 cm breda skivor. Gör ett snitt i mitten av varje bit, fast inte rakt igenom. Vik ut fiskbitarna åt var sitt håll, fast låt dem sitta ihop i mitten.
2. Smörj en ungssäker form och lägg ner laxbitarna. Salta. Skala och grovhacka räkorna. Spara några hela till garnering. Häll av lagen från kräftstjärtarna. Vispa créme fraiche hårt med elvisp.
3. Blanda créme fraiche med hackade räkorna, nästan alla kräftstjärtarna, ost, tomatpuré, dill och kajennpeppar.
4. Lägg blandningen över laxen och ställ in fisken mitt i ugnen i 200 grader i 15 min. Servera med kokt jasminris och en sallad. Garnera med citron, dill, kräftstjärtar och räkor.
TIPS!
Bred ut skaldjursfyllningen på en hel laxfilébit. Den behöver då ytterligare 5 min i ugnen för att bli genomstekt. |