All Rights Reserved © SFRU

Rapport från ECR i Wien!


Sfrus stipendium.

Datum:01-05 mars 2017

Kongresscentrat Austria Center Vienna, Bruno–Kreisky Platz 1.

29TH EUROPEAN CONGRESS OF RADIOLOGY


Veckan före avresan fick vi deltagare en badge, id-bricka, som man skulle bära synligt under kongressen i kongresscentrat .


Jag åkte med 6 radiologer från NUS, Norrlands Universitetssjukhus Umeå.

Olika kunskapsnivåer men med samma brinnande engagemang/intresse för ECR.


Med hjälp av appen ECR som man laddade ner på mobil/padda, kunde man välja ut de föreläsningar som såg intressanta ut. Jag försökte välja basnivå på dessa om möjligt.

Digitala ECR-appen motsvarade en analog 350 sidor Vetenskapsprogram som man erhöll vid ankomsten.

Samt man kunde/kan även se föreläsningarna on-line via sin inloggning.


Bakgrund:

ECR är nu känt som det officiella årliga vetenskapliga möte i medicinsk bildbehandling för röntgen av både European Federation of röntgen Societies (EFRS) och European Society of Radiology (ESR).


Mötet hålls varje år i Wien i det enorma kongresscentrat som består av ett liknande 8-kantig byggnad i flera våningar med annex. En labyrint att försöka hitta i, vilket inte var så lätt alla gånger.  Kapacitet för 20 000 personer, salar för 100 – 4 320 personer, 180 mötesrum, 22 000 m2 utställningsyta (10 000 m2 i huset och 12 000 m2 i de 4 mässhallarna) 6 Foyer cafer + restauranger och 2 000 m2 annonsutrymmen och lounge, så i jämförelse med en svensk röntgenvecka är den sistnämnde betydligt mindre.

Programtiderna var 08:30-17:30 onsdag-söndag. Kongresspråket var engelska.

Under veckan hölls 601 sessioner, 2 565 presentationer, 655 posters.


Ska nu berätta om ett axplock av de föreläsningar som jag valde:

•ECRs första föreläsning på onsdagen var från traumacentret i Amsterdam som visade intressanta fall. Med hjälp av teknik med digitala svarsknappar som åskådarna erhöll, hade man möjlighet att välja någon av de fyra svarsalternativ som föreläsaren visade på för respektive fall och sedan fick alla se röstningsresultatet och rätt svar på de enorma skärmarna. Intresserande teknik.


•Sedan en mycket intressant föreläsning om zika-virus av en brasiliansk radiolog. Sessionen hette ”Gästföreläsare: Nyheter från Latin Amerika. Maria de Fatima Vasco Araga”.

För första gången har en radiolog kunnat upptäcka/påvisa en sådan sjukdom med hjälp av CT-MR-UL-metoder. En bedrift som hon fick hederspris för under ECR.

1947 upptäcktes viruset först hos apor, 1952 hos människor i Nigeria och första epidemin var 2007 i Micronesien samt dagens spridning 2015-2017. Bara i Brasilien fram till idag är 2 600 barn drabbade.


Patientsäkerhet, ett föredrag som jag lämnade efter en stund, då det var bara visades statistik.


Ultraljud: att minimera riskerna för cross- infektioner vid UL. Mycket statistik togs upp och  de europeiska riktlinjerna visades. Slutsatsen var att fortsätta högprioritera arbetet kring detta.


ECR möter Belgien: En belgisk patolog som arbetat med tsunamin, MH-17 flygplanet som sköts ned i Ukraina och terrordåden i Paris och Bryssel 22/3 2016.

Han höll en ”tung” och väldigt intressant föreläsning inför en fullsatt men knäpptyst sal. Han berättade hur de kunde identifiera offren och terroristerna som dött i dessa avskyvärda dåd tack vare DNA-teknik och CT i första hand. I Bryssel hade 99% av offren avlidit av trauman mot huvudet.


SECTRA- montrana besöktes, lockade med svenskt kaffe , samt presenterade hur man kan vidareutveckla arbetet kring Pacs-ronder i det nya us-fönstret.


•Teknisk utställning med nya innovationer visades också upp under konferensen .


Jag hann även med lite kultur, där bl.a. Schönbrunn besöktes.Torsdagskväll var vi umebor på Staatsopera Vienna och såg Mozarts Don Giovanni. Drack lite skumpa före i operabaren och efteråt besök på Cafe Mozart. Även wienerschnitzel och kejsarens pannkakor avnjöts, så en fullspäckad vecka med röntgen och kultur.


Avslutningsvis vill jag tacka SFRU för stipendiet som gav mig möjlighet att åka på ECR.



Umeå 2017-03-10


Rakel Bäckström

Undersköterska

Bild- och funktionsmedicin Västerbotten

Norrlands universitetssjukhus

SE 90 185 Umeå

+46 90 785 1600